آشنایی با کوتاژ و نحوه دریافت آن

همانطور که می دانید در انجام امور گمرکی برای ترخیص هر محموله از هر کشور مثلا در واردات کالا از چین می بایست مراحلی طی شود. اولین مرحله مربوط به ثبت اظهارنامه در سامانه EPL و ورود اطلاعات مربوط به کالا به صورت آنلاین است. در این بخش نیازی به مراجعه حضوری نیست و کلیه امور به صورت آنلاین انجام می گیرد. هنگامی که کالا در سامانه EPL اظهار می شود، سامانه، اظهارنامه را قفل کرده و برای آن یک شماره منحصر به فرد در نظر می گیرد که به آن شماره کوتاژ یا شماره سریال اظهارنامه گفته می شود. این شماره امکان پیگیری ابتدا تا انتهای مراحل ترخیص و پیگیری مجوزها تا زمان خروج کالا را مهیا می سازد.  شماره کوتاژ می تواند به دو صورت کوتاژ صادراتی و کوتاژ وارداتی صادر شود.
 

سامانه EPL چیست؟

امروزه با افزایش حجم صادرات و واردات، به منظور سهولت در انجام خدمات گمرکی و بررسی دقیق تر محموله، سامانه جامع امور گمرکی یا EPL طراحی شده است تا انجام بسیاری از مراحل ترخیص کالا به صورت غیرحضوری انجام می گیرد. در گذشته به دلیل طولانی بودن فرآیند ترخیص، بسیاری از افراد اقدام به قاچاق می‌ کردند تا در کمترین زمان، کالا به دستشان برسد. با وجود سامانه EPL، علاوه بر آنکه سرعت ترخیص محموله افزایش پیدا کرده است، این امر باعث راحتی و رونق تجارت می شود. سامانه (EPL (Electronic Packing List یا سامانه هوشمند جامع امور گمرکی مطابق با آخرین فناوری‌ های روز طراحی شده است‌ و با توجه به رشد روز افزون تجارت الکترونیک، اهمیت آن بیش از پیش مشخص می شود. این سامانه برای اولین بار در سال 1392 به ‌صورت تستی مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از این سرویس می توان مراحل ترخیص کالا از هر گمرکی را به آسانی و بدون داشتن دانش قبلی انجام داد.

کوتاژ صادراتی

مدارک لازم جهت ثبت نام در سامانه EPL

مدارک زیر جهت دریافت رمز و ثبت نام در سامانه EPL مورد نیاز است:
  • کارت بازرگانی
  • وکالت نامه یا معرفی نامه مدیرعامل به کارمند
  • کارت ملی
  • روزنامه رسمی و مهر شرکت
 

کوتاژ صادراتی

همانطور که در بالا ذکر شد، اولین مرحله در ترخیص کالا ثبت در سامانه EPL می باشد. پس از ثبت اظهارنامه در این سامانه و دریافت شماره کوتاژ، برای آن کالا برگ سبز و یا مجوز خروج از کشور صادر می شود که به آن پروانه الکترونیکی می گویند. افرادی که قصد صادرات دارند برای استعلام پروانه صادراتی خود می بایست دو شناسه در اختیار داشته باشند که یکی از آن ها شماره کوتاژ است.
 

مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه صادرات 

مدارک زیر جهت ثبت اظهارنامه صادرات و دریافت شماره کوتاژ مورد نیاز است:
  • قبض انبار یا درخواست ارزیابی در محل
  • فاکتور
  • پکینگ لیست (فهرست عدل بندی)

 

مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه واردات

در زیر به برخی از مدارک مورد نیاز برای ثبت اظهارنامه کالای وارداتی و دریافت شماره کوتاژ اشاره می کنیم:
  • بارنامه
  • قبض انبار
  • ترخیصیه
  • ثبت سفارش
  • پیش فاکتور
  • فاکتور

 

چگونه شماره کوتاژ را استعلام کنیم؟

برای استعلام شماره کوتاژ، دو روش وجود دارد:

روش اول: استعلام آنلاین

ساده‌ترین و سریع‌ترین روش برای استعلام شماره کوتاژ، استفاده از سامانه جامع تجارت ایران است. برای این کار، به وب‌سایت سامانه جامع تجارت ایران مراجعه کرده و با وارد کردن کد ملی و شماره تلفن همراه خود، وارد حساب کاربری خود شوید. سپس، به بخش «صادرات» رفته و گزینه «استعلام کوتاژ» را انتخاب کنید. در این بخش، باید شماره اظهارنامه گمرکی خود را وارد کرده و بر روی دکمه «جستجو» کلیک کنید. در صورت وجود کوتاژ برای اظهارنامه مورد نظر، اطلاعات آن در صفحه نمایش داده خواهد شد.

روش دوم: استعلام حضوری

در صورتی که به اینترنت دسترسی ندارید یا با استفاده از روش آنلاین موفق به استعلام شماره کوتاژ نشدید، می‌توانید به صورت حضوری به گمرک مراجعه کنید. برای این کار، به گمرک محل اظهارنامه گمرکی خود مراجعه کرده و درخواست استعلام شماره کوتاژ دهید. کارمند گمرک، پس از بررسی اظهارنامه، شماره کوتاژ را به شما ارائه خواهد داد. در استعلام شماره کوتاژ ، اطلاعات زیر ارائه می‌شود: شماره کوتاژ ، تاریخ ثبت سفارش ، تاریخ اظهارنامه ، نام و کد ملی واردکننده ، نام و کد ملی صادرکننده ، نام و کد ملی نماینده گمرکی ، نام و کد ملی حمل‌کننده ، نوع کالا ، ارزش کالا ، وزن کالا و حقوق و عوارض گمرکی. در برخی موارد، ممکن است نیاز به استعلام شماره کوتاژ کالاهای صادراتی قبل از ثبت سفارش داشته باشید. برای این کار، می‌توانید از روش استعلام آنلاین استفاده کنید. در این روش، باید کد ملی و شماره تلفن همراه خود را وارد کرده و بر روی دکمه «استعلام شماره کوتاژ صادراتی» کلیک کنید. در صورت وجود کوتاژ برای اظهارنامه مورد نظر، اطلاعات آن در صفحه نمایش داده خواهد شد. همچنین، در صورتی که نیاز به استعلام شماره کوتاژ کالاهای وارداتی داشته باشید، می‌توانید از روش استعلام حضوری استفاده کنید. برای این کار، به گمرک محل اظهارنامه گمرکی مراجعه کرده و درخواست استعلام شماره کوتاژ دهید. کارمند گمرک، پس از بررسی اظهارنامه، شماره کوتاژ را به شما ارائه خواهد داد.

در این مقاله به بیان نحوه، شرایط و الزامات دریافت کوتاژ پرداختیم. در چند سال اخیر، گمرک سعی کرده است با الکترونیکی کردن بسیاری از مراحل بازرگانی به تسریع و تسهیل انجام امور ترخیص کالا کمک کند. با این حال قبل از اقدام به صادرات و واردات اطلاع از قوانین و روند انجام امور گمرکی تا حدود زیادی  به سرعت کار می افزاید. پیشنهاد ما این است جهت دریافت مشاوره در این زمینه و همچنین در زمینه ثبت سفارش کالا با کارشناسان شرکت اسپیدی در تماس باشید.

شرکت اسپیدی

 

شبکه مطمئن

دسترسی به شبکه ای مطمئن حمل و نقل به سراسر دنیا

شفافیت

دسترسی کامل شما به تمام نرخ نامه های مصوب و اطلاع از تمامی هزینه های ارسال

بهره وری بالا

فرآیندهای خسته کننده اداری را به ما واگذار می کنید

ردیابی

مسیرهای محموله خود را می توانید رصد و پیگیری کنید.