واژه نامه ارائه شده در این بخش از اسپیداک شامل اصطلاحات و واژه های پرکاربرد در خدمات بار هوایی بین المللی می باشد که توسط کارشناسان با تجربه و تیم فنی شرکت اس پی دی (SPD) جمع آوری شده است. نکته قابل ذکر این است که در ارائه این واژه نامه، بررسی ادبی و لغوی اصطلاحات، هدف SPD نبوده است و صرفاً جنبه کاربردی دارد.
-
صادرات : صادرات کالا به معنای خروج کالا با مجوز گمرکات از کشور به دیگر کشورهاست.
-
واردات : عبارت است از ورود کالا با مجوز گمرکات از کشورهای دیگر به داخل کشور.
-
کالای مجاز : کالایی که صادرات و یا واردات آنها با رعایت ضوابط و قوانین نیاز به کسب مجوز ندارد.
-
کالای مشروط : کالاهایی که صدور و یا ورود آنها نیاز به کسب مجوز و یا موافقت ارگان های دولتی دارد.
-
کالای ممنوع : کالاهایی که صادرات و واردات آنها به موجب شرع مقدس اسلام و به موجب قانون ممنوع می باشد.
-
ارسال نمونه کالا : ارسال نمونه کالا یا Sample با اهداف تجاری، آزمایش و یا تعمیر انجام می شود. در صورتی که کالا منع ورود و خروج نداشته باشد و یا عتیقه جات نباشد، بدون کارت بازرگانی بلامانع است و در غیر این صورت با کسب مجوزهای لازم و رعایت مقررات امکان پذیر است.
-
پس کرایه : در سرویس پس کرایه، هزینه خدمات حمل کالا پس از ارائه، توسط گیرنده پرداخت می شود.
-
کارگو : به محموله های حجیم و سنگین که ماهیت تجاری دارند کارگو گفته می شود و دارای بارنامه می باشند. در این روش حمل بار، کالا از طریق هواپیمای غیرمسافربری ارسال می گردد.
-
فریت بار : فریت بار نوعی بار مسافری محسوب می شود که ماهیت تجاری ندارد. افرادی که قصد مهاجرت و یا مسافرت دارند می توانند از این خدمات جهت ارسال لوازم شخصی خود استفاده کنند.
-
هزینه های گمرکی : وجوهی است که در ازای ارائه خدمات گمرکی دریافت می شود. این هزینه ها شامل تخلیه، بارگیری یا باربری، صفافی یا بارچینی، انبارداری، آزمایشگاه، کارشناسی کالا و بدرقه است که مطابق نرخ اعلامی از طرف هیات وزیران به گمرک ابلاغ میشود.
-
اظهار گمرکی : اظهارنامه گمرکی در حقیقت ارائه اطلاعات کالاهای وارداتی و صادراتی به گمرک است، که شامل جزئیات مورد نیاز گمرک می باشد. در این بخش ارزیاب گمرک پس از بررسی کالا صحت اظهارنامه را تایید می کند.
-
قبض انبار : این قبض سندی است که توسط انباردار گمرک صادر می شود و شامل اطلاعاتی مانند نوع، تعداد، وزن، انبار و تاریخ تحویل کالا است.
-
ترخیص کالا از گمرک : به مجموعه اقدامات قانونی و تشریفات گمرکی گفته می شود که به موجب آن پروانه سبز گمرکی صادر شده و افراد ذینفع مجاز به دریافت کالا می شوند. این اقدامات شامل آماده سازی، تهیه و ثبت مدارک و اسناد فیزیکی و یا الکترونیکی می باشد.
-
پیش کرایه : در سرویس پیش کرایه هزینه ها از فرستنده کالا و در مبدا دریافت می شود و گیرنده مبلغی را پرداخت نخواهد کرد.
-
ورود موقت : واردات موقت یک رویه گمرکی است که کالا برای مدت زمان محدود و با یک هدف خاص وارد کشور مقصد می شود و ظرف مدت معینی که از قبل مشخص شده است، کالا دوباره به کشور مبدا باز گردانده می شود.
-
کارت بازرگانی : کارت بازرگانی مجوزی است که توسط شعب اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران برای افراد حقیقی یا حقوقی صادر می شود و به موجب آن امکان صادرات و واردات کالا برای دارنده کارت فراهم می شود.
-
HS code : یک سیستم عملکرد استاندارد سازی و طبقه بندی محصولات می باشد که توسط WTO تعیین شده است. در این سامانه کالاها براساس یک کد 8 تا 10 رقمی طبقه بندی می شوند.
-
پکینگ لیست : پکینگ لیست شامل اطلاعاتی نظیر نوع کالا، وزن، حجم و تعداد اقلام در بسته می باشد. از پکینگ لیست معمولاً برای سهولت در حمل و نقل بین المللی و تسریع روند واردات و صادرات استفاه می کنند.
-
بارنامه : بارنامه سندی است که توسط شرکت حمل و نقل صادر می شود که در آن مشخصات کالا، ارسال کننده، دریافت کننده، تعداد و وزن کالا و دیگر هزینه ها شامل بیمه و کمیسیون قید می شود. بارنامه معمولاً برای حمل و نقل های دریایی، زمینی و هوایی صادر می گردد .
-
تعرفه : به مالیات و عوارضی که دولت ها به دلایل مختلف، همچون حمایتی و مالی از کالاهای وارداتی و صادراتی اخذ می کنند، تعرفه (TARIFF) گفته می شود.
-
اینویس یا Invoice : اینویس در واقع صورتحساب یا سیاهه تجاری است که در تشریفات گمرکی از طرف فروشنده، در قبال ارائه کالا برای خریدار صادر می شود.
-
MSDS یا برگه اطلاعات ایمنی مواد : برگه اطلاعات ایمنی مواد یا Material Safety Data Sheet نوعی راهنمای محصول شیمیایی یا آزمایشگاهی است که شامل اطلاعاتی نظیر ماهیت ماده، نحوه نگهداری و جابجایی مواد، شناخت عوامل خطر و راه های کنترل آن است.
-
پته گمرکی : پته گمرکی سندی است برای ترخیص کالا از گمرک و معمولا مناسب آن دسته از کالاهای وارداتی و مسافری با یک سقف مالی مشخص است که هم از نظر تعداد و هم از نظر ارزشی، جنبه تجاری نداشته باشد.
-
برگه سبز : برگه سبز سندی است برای ترخیص کالاهای تجاری که شامل اطلاعاتی مانند نام، شرکت، نام کالای وارداتی، شماره خاص کالا، شماره سفارش، وزن، هزینه، هولوگرام، کد ۸ رقمی، شماره سفارش و قیمت اصلی کالا است.
-
بیجک گمرک : سندی است که انباردار برای صاحب کالا و یا نماینده قانونی او پس از دریافت قبض انبار که تمام مشخصات کالا در آن درج شده است، صادر می کند. بعد از صدور این سند تحویل گیرنده مجاز است کالا را تحویل بگیرد.
-
مانیفست : مانیفست فهرست کل محموله حمل شده در یک هواپیما است و شامل مشخصات تجاری کالا مانند شماره سند حمل، فرستنده، گیرنده، تعداد و نوع بسته ها، شرح و مقدار کالا است.
-
کوتاژ : کوتاژ سندی است که اطلاعات و مشخصات محموله براساس اظهارنامه در آن آورده می شود و شامل مراحل ارزیابی و نام ارزیاب می باشد. شماره این سند بر روی قبوض درآمد، سپرده، اظهارنامه و … ثبت می شود.
-
ترخیصیه : ترخیصیه سندی است که توسط شرکت حمل و نقل صادر می شود و نشان دهنده بالامانع بودن انجام تشریفات گمرکی توسط صاحب کالا و تسویه حساب نمودن او با شرکت حمل و نقل است.
-
پروانه صادراتی : پروانه صادراتی توسط گمرک صادر می شود و به معنای آن است که مراحل ارزیابی گمرکی به پایان رسیده و صاحب محموله با کمرگ تسویه حساب نموده است. در این مرحله مقدمات خروج کالا از گمرک فراهم می شود.
-
حمل و نقل مرکب : حمل و نقل مرکب نوعی از حمل و نقل کالا است که حداقل از دو راه (هوایی، ریلی، دریایی، زمینی) ولی تحت عنوان یک قرارداد برای ارسال محموله استفاده می کند.
-
اینکوترمز : اینکوترمز در واقع یک استاندارد قراردادی برای تفکیک هزینهها و مسئولیتها بین فروشنده و خریدار است. اینکوترمز توسط اتاق بازرگانی بینالمللی (ICC) تهیه و تدوین شده است و شامل اصطلاحات بازرگانی برای سهولت در تجارت بین الملل می باشد.
شما می توانید جهت ارسال بار و ثبت سفارش صادرات و واردات با شرکت
اسپیدی تماس بگیرید و از شرایط و هزینه های مربوطه مانند
هزینه ثبت سفارش کالا مطلع شوید.