یکی از رایج ترین روش های ارسال کالا ، حمل و نقل دریایی است و امروزه حجم بالایی از کالاهای وارداتی و صادراتی از طریق دریا انجام می شوند. در ایران نیز به دلیل وجود بنادر مهم در شمال و جنوب، حمل و نقل دریایی از اهمیت بالایی برخوردار است. از مهمترین بنادر ایران می توان به بندرعباس، بندر چابهار، بندر امام خمینی، بندر خرمشهر، بندر شهید رجایی، بندر بوشهر، بندر شهید باهنر، بند آبادان و بندر عسلویه درجنوب و بندر انزلی، ترکمن و … در شمال اشاره کرد که روزانه حجم بالایی از محموله های تجاری و غیر تجاری از طریق این بنادر با کشورهایی مرزی مبادله میشوند. حمل و نقل دریایی مانند دیگر روشهای ارسال کالا، دارای قوانین و اصطلاحات خاصی می باشد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
حملکننده عمومی Common Carrier
حمل کننده عمومی در مسیرهایی که تحت پوشش خود است، کالای هر مشتری را که حاضر به استفاده از خدمات او باشد، حمل می کند. در این روش حمل، مسئولیت کالا از زمان دریافت در مبدا و تحویل در مقصد بر عهده حمل کننده عمومی می باشد.
حملکننده بدون کشتی NVOC
(Non Vessel Owning Carriers) NVOC یا حمل کننده بدون کشتی، خدمات کشتیرانی را بدون داشتن کشتی ملکی انجام می دهد به نحوی که قسمتی از فضای کشتی توسط حمل کننده خریداری شده و او از این طریق اقدام به حمل کالا می کند. حملکننده بدون کشتی، بارنامه مجزایی برای مشتری (shipper) صادر میکند.
حمل کننده خصوصی Private Carrier
در اصطلاحات حمل دریایی، حملکننده خصوصی با مشتری، وارد قرارداد مستقیم می شود و در این قرارداد مسئولیت چندانی بر عهده نمی گیرد. فرض کنید یک مالک که کشتی خود را به شخصی به صورت خصوصی اجاره می دهد و در قرارداد، خود را از برخی مسئولیتها مبرا می کند، حمل کننده خصوصی می باشد.
دموراژ Demurrage
دموراژ جریمه و خسارت معطلی کانتینر است که به صورت روزشمار محاسبه می شود. شرکت کشتیرانی کالاهایی که باید حمل شوند را درون کانتینر قرار می دهد، این کانتینر ها به صورت اجاره ای می باشد و بعد از تخلیه کالا، طی یک بازه زمانی که در قرارداد مشخص می شود، کانتینر می بایست عودت داده شود. در صورتی که تخلیه کالا در موعد زمانی تعیین شده انجام نشود، جریمه و خسارت دیرکرد محاسبه می شود که به دموراژ معروف است.
دیسپاچ Dispatch
در صورتی که کانتینر اجاره داده شده، زودتر از موعد مقرر ذکر شده در قرارداد به شرکت کشتیرانی تحویل داده شود، پاداشی را برای اجاره کننده کانتینر در نظر می گیرند که دیسپاچ گفته می شود. مقدار و مبلغ دیسپاچ در قرارداد تعیین می گردد.
لی تایم Lay Time
زمان تعیین شده و مجاز جهت تخلیه و بارگیری محموله براساس قرارداد که طی این مدت مشخص،کشتی باید تخلیه و یا بارگیری شود.
بارفرابر Freight Forwarder
بارفرابر یا واسطه حمل و نقل هم گفته می شود که کلیه اقدامات لازم جهت انتقال کالا را انجام می دهد. خدماتی که بارفرابر ارائه می دهد بسیار متنوع است که در زیر به برخی از آن ها اشاره می شود:
-
حمل کالا
-
بیمه ترانزیت
-
باربندی کانتینر
-
خدمات بسته بندی
-
انجام مشاوره در مورد مسیر حمل و انتخاب روش حمل
-
رزرو فضای کافی بر روی کشتی
-
پرداخت کرایه حمل
-
تهیه اسناد گمرکی
-
انجام خدمات گمرکی و ترخیص کالا
-
انبارداری
مطلع شونده Notify Party
Notify Party کسی است که باید از زمان ورود کشتی توسط حمل کننده مطلع شود. این فرد می تواند دریافت کننده واقعی محموله، ترخیصکار، فورواردر و یا هر فرد و شرکتی که متقاضی دریافت اعلامیه ورود محموله است، باشد.
ICD
ICD (Inland Container Depot) یک ترمینال کانتینری درون سرزمینی است که تمام امکانات ترمینال بندری از قبیل گمرک، مکانی برای باربندی، تخلیه بار و … را دارا می باشد که به آن بندر خشک هم می گویند.
FCL
(Full Container Load) FCL به معنای یک کانتینر پر است، این اصطلاح وقتی استفاده می شود که کانتینر توسط فرستنده کالا بارگیری و بارچینی شده باشد و نه توسط حمل کننده. در این حالت فرستنده یک کانتینر حاوی محموله خود به شرکت کشتیرانی تحویل می دهد.
LCL
( Less than a Container Load) LCL زمانی استفاده می شود که محمولههای چند فرستنده در یک کانتینر حمل می شود .
Bulk – Break Bulk
این اصطلاح در مورد حمل و نقل کالا به صورت فله و بدون بسته بندی به کار برده می شود از جمله حمل محموله هایی مانند آرد، شکر، سیمان و … .
CFS
(Container Freight Station) CFS به انبار یا محلی گفته می شود کالا جهت بارچینی در کانتینر از فرستنده تحویل گرفته می شود و یا تفکیک محموله و تحویل آن به گیرنده انجام می گیرد که گاهاً انجام این عملیات در انبار شخصی هم انجام می گیرد.
CY
(Container Yard) CY محوطه ای برای استقرار کانتینرها است تا بارگیری شوند. در چنین محوطه ای حمل کننده، کانتینر را از فرستنده تحویل می گیرد و یا به گیرنده تحویل می دهد.
FIO
(Free in and out) FIO زمانی استفاده می شود که فرستنده محموله علاوه بر کرایه حمل، هزینه های بارگیری در مبدأ و تخلیه در مقصد را بر عهده دارد.
CSP
(Container Service Port) CSP به بندری گفته می شود که در آنجا عملیات حمل کانتینرهای پر و نیمه پر LCL و FCL انجام می گیرد.
CST
CST (Container Service Tariff) اصطلاحی است که در مورد تعرفه خدمات کانتینری به کار برده می شود.
CT B/L
CT B/L (Combined Transport BL) به بارنامه حمل مرکب گفته می شود.
خدمات فیدر Feeder Service
به خدمات مکمل حمل از یک مبدأ داخلی، خطوط یا بندر فرعی به بندرگاه اصلی و محل استقرار کشتی گفته می شود.
MH
(Merchant Haulage) MH مربوط به زمانی است که هزینه حمل داخلی را مشتری تقبل می نماید. مشتری کانتینر را از CY تحویل گرفته پس از پرکردن آن با محموله، کانتینر را با هزینه خود به همان محل باز میگرداند که این عملیات در طی یک بازه زمانی و تعرفه مشخص انجام می گیرد.
SITC
(Standard Intl. Trade Classification) SITC استانداردی برای طبقه بندی و تحلیل اقتصادی کالاهای مبادله شده می باشد که براساس معیارهای سازمان ملل در مبادلات بین المللی تعریف شده است.
SLOT
Slot اصطلاحی است که بیان کننده جایگاه معین در کشتی برای قرار گرفتن یک کانتینر می باشد.
STRIP
Strip اصطلاحی برای بیرون آوردن کالا و تخلیه کانتینر است.
STUFF
Stuff اصطلاحی است که به منظور پر کردن یا بارگیری کانتینر به کار برده می شود.
TANDUM
Tandum به استفاده هم زمان از نیروی کششی دو جرثقیل، برای جابه جایی کانتینر برای افزایش قدرت گفته می شود.
TCSP
(Through Container Service Port) TCSP به بندر چند منظوره کانتینری گفته می شود که در این بندر سرویس های FCL و LCL ارائه داده می شود و همچنین دارای محوطه کانتینری (CY) و ایستگاهی برای بارچینی کانتینر (Center Freight station) است.
TEU
(Twenty Foot Equivalent Unit) TEUیکی از اصطلاحات رایج در حمل انواع کانتینر و معادل کانتینر 20 فوتی است. معیار محاسبه ظرفیت کانتینر 20 یا 40 فوت می باشد. به طور مثال TEU برابر 20 فوت و 2TEU برابر 40 فوت است.
THC
(Terminal Handling Charges) THC اصطلاحی که به معنای هزینه های تخلیه، بارگیری و جا به جایی در پایانه است و توسط پایانه های کانتینری دریافت می گردد. این هزینه ها بر اساس نرخ اعلامی از سوی سازمان بنادر و دریانوردی اعلام می شود.
Transfer Charges
این اصطلاح مربوط به هزینه های بارگیری و تخلیه کانتینر است و زمانی کاربرد دارد که خود مشتری حمل کانتینر از محوطه کانتینری بندر به انبار و بازگرداندن آن را بر عهده دارد.
UN NUMBER
UN Number عددی است که در اصطلاحات حمل دریایی توسط سازمان ملل متحد برای طبقه بندی کالاهای خطرناک در کتاب IMO نامگذاری شده است.
حمل و نقل آسان و مطمئن بارهای شما با شرکت اسپیدی !
در این مقاله سعی شد به معرفی برخی از اصطلاحات تخصصی حمل و نقل دریایی بپردازیم ولی این اصطلاحات گستردگی زیادی دارد و یادگیری و تسلط پیدا کردن به آنها نیازمند تلاش و مطالعه زیاد است. اگر قصد صادرات و واردات دارید می توانید جهت دریافت خدمات و مشاوره با کارشناسان متخصص ما در تماس باشید. شرکت حمل و نقل بین المللی شایا پارت دانا (SPD) با ارائه خدمات مختلفی مثل پست درب به درب و حمل و نقل بین المللی، تمامی تشریافت گمرکی به منظور صادرات و واردات کالای شما از کشورهای مختلف مثل
واردات از چین انجام می دهد. با استفاده از خدمات حمل و نقل دریایی اسپیدی میتوانید از مزایای زیر بهرهمند شوید:
-
سرعت: اسپیدی با استفاده از خطوط کشتیرانی معتبر، بار شما را در سریع ترین زمان ممکن به مقصد میرساند.
-
امنیت: اسپیدی با استفاده از روشهای امنیتی و بستهبندی مناسب، از بار شما در طول مسیر محافظت میکند.
-
مقرون به صرفه بودن: اسپیدی با ارائه تعرفههای رقابتی، حمل و نقل دریایی را برای شما مقرون به صرفه میکند.
-
قابلیت ردیابی: اسپیدی امکان ردیابی آنلاین بار شما را در طول مسیر فراهم کرده است.
همین امروز با اسپیدی تماس بگیرید و از مشاوره ما در زمینه حمل و نقل دریایی و سایر روش های حمل بهرهمند شوید. اسپیدی با ارائه خدمات حمل و نقل دریایی، امکان ارسال سریع و مطمئن کارگو و بارهای شما به سراسر جهان را فراهم کرده است. فرقی نمیکند چه نوع باری دارید، اسپیدی با سابقه و تجربه خود در حمل انواع بار، بهترین و مقرون به صرفهترین راه حل را برای شما ارائه میدهد. اسپیدی، همراه همیشگی شما در حمل و نقل بار!