تاریخچه حمل و نقل بین المللی نشان می دهد که انسان با استفاده از ظروف های مختلف در اندازه های متفاوت، کالای خود را به مقاصد و مسافت های طولانی ارسال می کردند. بر اساس شواهد به دست آمده، فنیقی ها در 1600 قبل از میلاد از بسته بندی هایی شبیه گونی برای حمل کالاهای چوبی، پارچه ای و شیشه ای استفاده می کردند. مدت ها بعد یونانیان یاد گرفتند با استفاده از ظروف باستانی موسوم به آمفوره، کالای خود را از طریق دریای مدیترانه عبور دهند. مشکلی که این روش حمل و نقل داشت، این بود که بسته بندی کالا به نحوی بود که فضای اشغال شده در کشتی به صورت بهینه نبود و کالا به طور مؤثر قابل استفاده نبود. از طرفی در برخی موارد، در اثر نحوه چینش کالاها و وزن سنگینی که این کالاها داشتند، این بسته بندی تعادل چندانی ممکن بود نداشته باشد که همین امر باعث می شد تا کالا متحمل آسیب بیشتری شود. از این جهت وجود حجم های ثابت مانند کانتینر با شکل هندسی منظم و استاندارد در جهان تا حدود زیادی توانست به سرعت و امنیت کار کمک کند. در ادامه به مطالعه و بررسی انواع کانتینر در حمل و نقل بین المللی می پردازیم.
کانتینر چیست؟
کانتینر با معادل انگلیسی Container محفظه ای مکعبی شکل است که معمولا از فولاد، پلیمر تقویت شده با فیبر، آلومینیوم یا ترکیبی از همه آن ها ساخته می شود. این مجموعه دارای فضایی مستحکم با گنجایش قابل توجه برای حمل کالاهای متنوع بوده و عمدتا نسبت به آب نفوذناپذیر است. به همین دلیل در حمل و نقل دریایی و در صنعت کشتیرانی کاربرد ویژه تر و بیشتری دارد. با پیشرفت علم و تکنولوژی کانتینر در انواع مختلف و برای کاربردهای مختلف تولید شده است که بر همین اساس تقاضاها را برای این سازه فلزی افزایش داده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید از زمان پیدایش کشتی کانتینری ، تاجر آمریکایی به نام ملکوم مک لین برای اولین بار کانتینر را وارد سیستم تجارت جهانی کرد. مک لین یک کارآفرین حمل و نقل بود که با این کار خود، باعث تحول در حمل و نقل و تجارت بین المللی در نیمه دوم قرن بیستم شد. از آن زمان تاکنون هرروزه انواع کانتینر در حال پیشرفته تر شدن هستند. هزینه های مربوط به حمل کالا توسط کانتینر بسیار پایین است؛ چه بسا دیگر نیازی به بسته بندی های گران وجود نخواهد داشت. بسته بندی کالا در کانتینر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
طبقه بندی کانتینر از نظر ابعاد
ابعاد کانتینر بر اساس فوت طبقه بندی می شود که در اندازه های 10، 20، 30 و 40 فوت در خطوط کشتیرانی سراسر جهان می توان دید ولی رایج ترین آنها کانتینر20 فوت و 40 فوت است. البته توجه داشته باشید که در برخی از خطوط کشتیرانی ممکن است از کانتینرهای 45 فوتی استفاده شود. کانتینر 45 فوتی، عرض و ارتفاعی به اندازه کانتینر 40 فوت دارد اما طول آن 1.5 متر بیشتر است. ناگفته نماند این نوع از کانتینر اغلب در کشور آمریکا استفاده می شود و برای تهیه آن احتمالا هزینه بسیار زیادی باید پرداخت. در ادامه به توضیح بیشتر برخی از پرکاربردترین کانتینرها از نظر ابعاد اشاره می کنیم:
-
کانتینر 10 فوت : کانتینر 10 فوت دارای ابعاد 3*2.5 متر با ارتفاع 2.60 متری معروف به کانتینر 3 متری می باشد که معمولا برای انبارکردن کالا گزینه مناسبی است.
-
کانتینر 20 فوت : کانتینر 20 فوت یا 6 متری برای حمل و نقل در کشتیرانی و قطار مورد استفاده قرار می گیرد. مزایای استفاده از این کانتینر جابه جایی راحت کالا، محافظت در برابر حوادث طبیعی، شمارش راحت تر اجناس، جلوگیری از سرقت و سهولت در تخلیه و بارگیری می باشد. ابعاد دقیق کانتینر 20 فوت با طول داخلی 5.9، عرض داخلی 2.35 و ارتفاع داخلی 2.39 است.
-
کانتینر 40 فوت : کانتینر 40 فوت یکی از پرکاربردترین انواع کانتینر در ترانزیت بین المللی است تقریبا با ابعاد یک تریلی برابر است و این مدل نیز بسیار پرکاربرد است.
-
کانتینر 40 فوت High Cube : کانتینرهای 40 فوت High Cube در ابعاد حدودی 12*2.5 و ارتفاع 2.90 متری در صنعت حمل و نقل بین المللی دارای کاربردهای نسبتا کمتری هستند. تمایز این کانتینر با کانتینرهای معمولی و استاندارد تنها در مقدار ارتفاع است. به این نوع از کانتینر های کیوب، کانتینر ارتفاع بلند نیز گفته می شود.
انواع کانتینر در حمل و نقل بین المللی از نظر کاربرد
کانتینرها را از نظر کاربرد هم بسته بندی می کنند که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره می کنیم:
-
کانتینر همه منظوره (معمولی یا خشک) : این کانتینر عمومی ترین و کاربردی ترین نوع کانتینر برای حمل و نقل بین المللی است.
-
کانتینرهای عایق : این کانتینر دارای عایق است که برای جلوگیری از عبور گرما و برای حمل مواد حساس به دما مانند مواد پزشکی، دارو و … کاربرد دارد.
-
کانتینر تاشو : این کانتینرها از ساده ترین شکل کانتینرها و به صورت یک صفحه یا شاسی تخت می باشد که از دو طرف، دارای کنار یا دیواره هایی قابل تا شدن هستند. قابلیت تاشوندگی دیوارهای سروته این کانتینر باعث می شود تا در زمانی که کانتینر حاوی بار نیست، دیوارها روی شاسی قرار گیرند. در نتیجه فضای بسیار کمتری به واسطه بار و کانتینر اشغال می شود. این نوع کانتینر برای انتقال بارهای سنگین و حجیم مانند ماشین آلات سنگین، خودروهای بزرگ، مصالح ساختمانی و مانند اینها به کار برده می شود.
-
کانتینر یخچالی : این کانتینر همانطور که از نام آن مشخص است مناسب حمل موادی است که در دمای خنک باید نگهداری شوند.
-
کانتینر فله ای : کالاهای بدون بسته بندی را با این نوع از کانتینر جابجا می کنند.
-
کانتینر حرارتی : این کانتینر از یک موتور گرم کننده برخوردار بوده و برای حمل مواردی از کالا به کار می رود که نیاز به دمای بالا دارند.
-
کانتینر سر باز ( کانتینر بدون سقف ) : از کانتینرهای بدون سقف برای حمل محصولاتی مثل ماسه و بارگیری آسان ماشین آلات و کلا بارهایی با ارتفاع زیاد استفاده می شود. بار مورد نظر برای حمل در این کانتینرها معمولا با جرثقیل و از بالا بارگزاری می شود. کانتینر بدون سقف، معمولا در سایزهای 20 و 40 فوتی ساخته می شود.
-
کانتینر مخزن دار : این محفظه ها معمولا برای برای جابه جایی سیالات مانند گازهای خطرناک استفاده می شود.
-
کانتینر تهویه دار : در حمل کالاهایی مانند قهوه، مرکبات و سبزیجات که نیاز به جریان هوا دارند از این کانتینر استفاده می کنند.
-
کانتینر مخصوص حمل گاز فشرده : این کانتینرهای استوانه ای شکل، مخصوص حمل گازهای فشرده هستند. این محفظه ها دارای یک کپسول بزرگ هستند که در یک قاب فولادی قرار دارند.
سایر انواع کانتینر
برخی دیگر از کانتینرهای رایج عبارتند از :
-
کانتینر دوطرفه (دو در)
-
کانتینر بغل باز
-
کانتینر ارتفاع کوتاه
-
کانتینر ارتفاع بلند
-
کانتینر تانکی
-
کانتینر حمل حیوانات
-
کانتینر حمل اتومبیل
انتخاب کانتینر مناسب برای حمل کالا
انتخاب کانتینر مناسب برای حمل کالا، نقشی حیاتی در حفظ سلامت و کیفیت کالا، راندمان حمل و نقل و بهینهسازی هزینهها ایفا میکند. برای انتخاب صحیح کانتینر، باید به موارد مختلفی از جمله نوع کالا، ابعاد و وزن آن، مسافت حمل و نقل، شرایط آب و هوایی و بودجه در نظر گرفت.
انواع کانتینر:
-
کانتینرهای عمومی (GP): برای حمل انواع کالاهای خشک و غیر فاسد مانند لوازم منزل، مبلمان و پوشاک مناسب هستند.
-
کانتینرهای یخچالی (Reefer): برای حمل کالاهای فاسد شدنی مانند مواد غذایی، میوه و سبزیجات که نیاز به دمای کنترل شده دارند، استفاده میشوند.
-
کانتینرهای تانکر: برای حمل مایعات و مواد شیمیایی به کار میروند.
-
کانتینرهای فلت رک (Flat Rack): برای حمل کالاهای حجیم و غیرقابل انعطاف مانند ماشین آلات و تجهیزات صنعتی مناسب هستند.
-
کانتینرهای Open Top: برای حمل کالاهایی که نیاز به بارگیری و تخلیه از بالا دارند، استفاده میشوند.
عوامل مؤثر در انتخاب کانتینر:
-
نوع کالا: اولین و مهمترین عامل در انتخاب کانتینر، نوع کالای ارسالی است.
-
ابعاد و وزن کالا: ابعاد و وزن کالا باید با ابعاد داخلی کانتینر متناسب باشد.
-
مسافت حمل و نقل: برای مسافتهای طولانی، نیاز به کانتینرهای عایق و مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی مختلف است.
-
شرایط آب و هوایی: در صورت حمل کالا به مناطق با آب و هوای گرم یا سرد، باید از کانتینرهای یخچالی یا عایق استفاده شود.
-
بودجه: قیمت کانتینرهای مختلف با توجه به نوع، ابعاد و امکانات آنها متفاوت است.
نکات کلیدی در انتخاب کانتینر
-
قبل از انتخاب کانتینر، با یک شرکت حمل و نقل معتبر مشورت کنید.
-
از تناسب ابعاد و وزن کالای خود با ابعاد داخلی کانتینر اطمینان حاصل کنید.
-
در صورت نیاز به حمل کالاهای فاسد شدنی، از کانتینرهای یخچالی استفاده کنید.
-
برای حمل کالاهای حجیم و غیرقابل انعطاف، از کانتینرهای فلت رک یا Open Top استفاده کنید.
-
از استحکام و مقاومت کانتینر در برابر شرایط آب و هوایی مسیر حمل و نقل اطمینان حاصل کنید.
-
قبل از بارگیری کالا، از سالم بودن و عدم وجود نقص در کانتینر اطمینان حاصل کنید.
با انتخاب کانتینر مناسب و رعایت نکات ذکر شده، میتوانید از سلامت و کیفیت کالای خود در طول حمل و نقل اطمینان حاصل کنید، راندمان حمل و نقل را افزایش داده و در هزینههای خود صرفهجویی کنید.
سهم صنعت کانتینرسازی ایران در رونق حمل و نقل بین المللی
همان طور که در بالا اشاره شد، با پیشرفت صنعت حمل و نقل بین المللی، به ویژه حمل و نقل دریایی و نیز احساس نیاز شرکت های فعال به یک انسجام و استاندارد جهانی در امر حمل کالا، ساخت کانتینر در ابعاد و کاربردهای مختلف، روز به روز قوت گرفت تا جایی که از زمان ابداع کانتینرهای مدرن و تنها در پنج دهه اول، کانتینرها حدود 60 درصد از ارزش کالاهای حمل شده از طریق دریا را به خود اختصاص داده اند. سهم صنعت کانتینرسازی ایران در رونق حمل و نقل بین المللی از این جهت قابل ملاحظه است که جدای آنکه به یکپارچگی و انسجام فرآیند لجستیک کمک می کند، می تواند باری از شانه های اقتصاد ملی کم کند.
در ایران هم مانند بسیاری از کشورها، برای قرن های متمادی از حمل و نقل دریایی برای انتقال کالاها استفاده می شده است اما با توجه به محدودیت های استاندارد و شرایط دیگری که کشور با آن روبرو بوده، روند رشد این صنعت، با چالش هایی روبرو بوده است. با این حساب، از صنعت کانتینرسازی در ایران می توان به عنوان یکی از بخش های پرافتخار در صنعت حمل دریایی یاد کرد. از آنجا که بر اساس آمار، هم اکنون ایران جزو 20 کشور نخست جهان در زمینه حمل و نقل دریایی است، چنین کشوری با این ظرفیت ها، توانمندی ها و ظرفیت های بالای بنادر تجاری خود نیاز دارد تا در زمینه همه مایحتاج خود از جمله صنعت کانتینر به یک خودکفایی برسد. امروزه از این کانتینر ها در واردات و صادرات به کشورهای مختلف مثل
واردات از دبی استفاده می شود .با مطالعه این مقاله و استفاده از خدمات ما، میتوانید تجربه یک حمل و نقل بین المللی امن، سریع و آسان را داشته باشید.
شرکت حمل و نقل بین المللی اسپیدی
استفاده از کانتینر، روند حمل و نقل بین المللی کالا و
کارگو را نسبت به گذشته بسیار امن تر و آسان تر کرده است. در سیستم لجستیک و به طور کلی در طول روند صادرات و واردات و انجام خدمات گمرکی و ترخیص کالا، اگر بتوان تعداد دفعات بارگیری و تخلیه کالا را به صورت واحدهای پراکنده کاهش داد، ضمن سرعت بخشیدن به کار انتقال، کالا با آسیب کمتری بدست صاحبان آن خواهد رسید. حمل با کانتینر این امکان را فراهم می سازد تا واحدها و بسته های کالایی زیادی را بتوان حمل کرد. ما شرکت حمل و نقل بین المللی اسپیدی مفتخر هستیم با خدمات پاسخگویی 24 ساعته و ارائه مشاوره رایگان در زمینه انجام خدمات گمرکی و
ترخیص کالا تجربه یک واردات و صادرات پرسود را برای شما فراهم کنیم. ما در شرکت اسپیدی همواره آماده ارائه خدمات و مشاوره به شما در زمینه حمل و نقل بین المللی هستیم. برای اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان، با ما تماس بگیرید.