
آنچه در این مقاله خواهید خواند
واردات و صادرات (import and export) از اجزای تجارت بین المللی هستند. کالا یا خدماتی که از یک کشور خریداری شده و در کشور دیگری به فروش می رسد واردات گفته میشود. اقلام وارداتی زمانی مفید خواهند بود که صنایع داخلی نتوانند کالا و خدمات مشابه را ارزان و کارآمد تولید کنند.
واردات به ایران
کشورها ممکن است مواد خام یا کالاهایی را وارد کنند که در داخل مرزهای آنها موجود نیست. به عنوان مثال، بسیاری از کشورها اقدام به واردات نفت و منابع معدنی می کنند.
اقتصاددانان و تحلیلگران سیاست در مورد تأثیرات مثبت و منفی واردات اختلاف نظر دارند. برخی از منتقدان استدلال می کنند که اتکای مداوم به واردات به معنای کاهش تقاضا برای محصولات تولید داخل است و بنابراین می تواند کارآفرینی و توسعه سرمایه گذاری های تجاری را با مشکل مواجه کند. طرفداران می گویند واردات کیفیت زندگی را با ارائه انتخاب بیشتر و کالاهای ارزان تر به مصرف کنندگان، افزایش می دهد. در دسترس بودن این کالاهای ارزان تر نیز به جلوگیری از تورم افسارگسیخته کمک می کند.
بهترین کشورها برای واردات کالا به ایران
با توجه به آمار اعلام شده بیشترین کالای وارد شده به ایران از امارات متحده بوده است. یکی از کشورهایی که همواره در صدر جدول آمار واردات به ایران قرار دارد چین است، واردات از چین به دلیل وجود روابط خوب تجاری و وجود نیروی کار ارزان، سودآور است. در جدول به آمار واردات در سال 1400 به ایران اشاره شده است. (این آمار از سایت سازمان توسعه تجارت به دست آمده است).
کشور | ارزش |
امارات متحده عربی | 16523 |
چین | 12739 |
ترکیه | 5292 |
هند | 1583 |
آلمان | 1918 |
سوییس | 1528 |
انگلیس | 1148 |
پاکستان | 312 |
هلند | 903 |

واردات از چین
حجم زیادی از محصولات وارده به ایران از چین وارد می شود. واردات از چین به دلیل ارزان بودن نیروی کار، تسهیل شرایط گمرکی و امکاناتی که دولت چین برای تولید کنندگان فراهم می کند سودآور است. تولیدات در این کشور هم از قیمت ارزان برخوردارند و هم برخلاف بسیاری از تولیدات کشورهای دیگر در کیفیت های متفاوتی تولید می شوند. برای واردات از چین اولین مرحله، شناسایی تولیدکننده یا فروشنده معتبر است. مذاکره با تامین کننده معتبر ریسک معامله را کاهش می دهد.
واردات از ترکیه
وجود مرزهای مشترک با ترکیه از دلایل مهم تجارت با این کشور است بر همین اساس قراردادهای تجاری زیادی بین دو کشور بسته شده است. وجود توافقات مالی بین این ایران و ترکیه زمینه سهولت هرچه بیشتر واردات از ترکیه را فراهم کرده است.
واردات از اروپا
کشورهای اسپانیا، ایتالیا، اتریش، آلمان، اسلوواکی، استونی، دانمارک، اسلوونی، ایرلند، بریتانیا، رومانی، چک، بلژیک، سوئد، بلغارستان، فلاند، پرتغال، فرانسه، لهستان، لتونی، فلاند، قبرس، هلند، دانمارک، لوکزامبورگ، لیتوانی، یونان، مالت، مجارستان و ….. به عنوان اتحادیه اروپا شناخته می شوند. بیشتر واردات کالا از اروپا شامل کالاهای پرمصرف و کالاهای مورد نیاز کارخانجات صنعتی و تولیدی می باشد که این کالاها سود خوبی را برای تجار به همراه خواهد داشت.
واردات از آلمان
در بین کشورهای اروپایی، آلمان بیشترین آمار صادرات را به ایران داشته است. از مهمترین کالاها جهت واردات از آلمان میتوان به قطعات الکترونیکی، ماشین آلات صنعتی، تجهیزات پزشکی و اقلام دارویی، مواد اولیه کارخانجات صنعتی و همچنین قطعات کامپیوتری اشاره کرد.
واردات از دبی (امارات)
امروزه در دبی بیش از هر کشور دیگری در خاورمیانه، تجارت در آن انجام می شود. برای تجارت با دبی می بایست با قوانین بین المللی و داخلی آن آشنایی داشته باشید. مهمترین گمرک دبی گمرک جبل علی هست. این بندر بزرگ امکانات انبارداری بسیار خوبی دارد و از مزایایی که باعث می شود تا تجار برای صادرت و واردات از این بندر استفاده نمایند امکان ترانزیت کالا با صفر درصد مالیات است. عمده صادرات دبی شامل گاز، نفت، آلمینیوم، مس و مواد غذایی است.
میزان واردات بر چه اساسی تعیین میشود؟
عوامل زیادی در تعیین نوع و میزان کالاهای وارداتی تاثیر گذار است که سیاست گذاران براساس نیازهای کشور این عوامل را تعیین می کنند. برخی از این موارد شامل سطح تکنولوژی و دانش فنی، میزان مواد اولیه مورد نیاز برای صنایع، هزینه نیروی انسانی و میزان تکنولوژی ماشین آلات است.
واردات سودآور به ایران
قبل از اقدام برای هرگونه واردات باید در ابتدا شرایط بازار و نیاز مشتریان هدف را سنجید. به طور مثال برای محصولات وارداتی خوراکی باید ابتدا مجوزها و استانداردهای لازم کسب گردد در غیر این صورت ممکن است متحمل زیان اقتصادی شوید. امروزه ابزار های مرتبط با تکنولوژی روز، طرفدار زیادی دارد که بخش عمده ای از واردات را هم این اقلام تشکیل می دهند مانند گوشی و ساعت های هوشمند، لپ تاپ و … ورود این نوع کالاها برای تجار می تواند سودآور باشد.

مراحل واردات کالا
شرکت های وارد کننده علاوه بر آشنایی کافی به قوانین و مقرارت کلی می بایست از قوانین خاص و شرایط قانونی واردات هر کالا مطلع باشد.
مراحل انجام معاملات وارداتی:
- استعلام تجارت: شرکت واردکننده باید ابتدا اطلاعاتی در مورد کشورها و شرکت هایی که محصول مورد نظر را صادر می کنند جمع آوری کند. واردکننده میتواند چنین دادههایی را از فهرستها و یا انجمنهای تجاری و همچنین سازمانها جمعآوری کند. پس از شناسایی، شرکت واردکننده با استفاده از استعلام تجاری با شرکت های صادراتی تماس می گیرد تا از قیمت های صادراتی و شرایط صادرات آنها مطلع شود. استعلام تجاری درخواست کتبی یک شرکت واردکننده از یک صادرکننده برای اطلاع از قیمت و شرایط و ضوابط مختلفی است که طبق آن شرکت واردکننده مایل به صادرات کالا است. واردکننده در پاسخ به این استعلام از صادرکننده مظنه دریافت خواهد کرد. این قیمت شامل اطلاعاتی در مورد کالاهای موجود مانند کیفیت و قیمت آنها و همچنین شرایط و ضوابط فروش است.
- تهیه مجوز واردات: برخی از کالاها را می توان آزادانه وارد کرد، در حالی که برخی دیگر نیاز به مجوز دارند. واردکننده باید بررسی کند آیا کالایی که قصد واردات آن را دارد نیاز به مجوز واردات دارد یا خیر.
- دریافت ارز: تامین کننده در یک معامله وارداتی به دلیل اینکه در خارج از کشور مستقر هستند، درخواست پرداخت ارز خارجی می کند.
- ثبت سفارش: واردکننده پس از اخذ مجوز واردات، سفارش را به صادرکننده می دهد. سفارش واردات شامل جزئیات مربوط به هزینه، اندازه، درجه و کیفیت کالای سفارش داده شده، بسته بندی، حمل و نقل، مبدأ، برنامه تحویل، بیمه و دستورالعمل نحوه پرداخت است. به منظور جلوگیری از هرگونه ابهام و تعارض بعدی بین واردکننده و صادرکننده، دستور واردات باید با دقت تنظیم شود.
- اخذ اعتبار اسنادی: اگر اعتبار اسنادی روش پرداخت ترجیحی بین واردکننده و تامین کننده خارج از کشور باشد، واردکننده باید از بانک خود یکی را تهیه کرده و برای تامین کننده ارسال کند. اعتبار اسنادی همانطور که قبلا ذکر شد، تضمینی است که توسط بانک واردکننده مبنی بر پرداخت قبوض صادراتی به بانک صادرکننده تا سقف معینی انجام میشود.
- ترتیب تامین مالی: قبل از ورود کالا به بندر، واردکننده باید مقدمات پرداخت را به صادرکننده فراهم کند. برای جلوگیری از پرداخت بیش از حد هزینهها (جریمه) کالاهای وارداتی که به دلیل عدم پرداخت در بندر ترخیص نشدهاند، برنامهریزی پیشرفته برای تامین مالی واردات مورد نیاز است.
- حمل و نقل محموله: اطلاعات حمل و نقل شامل شماره فاکتور، شماره و تاریخ بارنامه / قبض خطوط هوایی، نام کشتی با تاریخ، بندر صادرات، شرح کالا و مقدار است.
- ارائه اسناد: پس از ارسال کالا، تامین کننده خارج از کشور اسناد مورد نیاز را مطابق قرارداد و شرایط اعتبار اسنادی جمع آوری و به بانکدار خود جهت مذاکره با واردکننده به روشی که در اعتبار اسنادی ذکر شده است، می دهد. برات، فاکتور تجاری، بارنامه یا قبض هواپیمایی، لیست بسته بندی، گواهی مبدا، بیمه نامه دریایی و غیره به طور کلی در مجموعه ای از اسناد گنجانده شده است.
- ورود کالا: تامین کننده بین المللی کالا را طبق توافق نامه ارسال می کند. مسئول حمل کننده اعم از کشتی یا شرکت هواپیمایی، ورود کالا به کشور وارد کننده را به مسئول در اسکله یا فرودگاه اطلاع داده و همچنین سند مانیفست کلی واردات توسط ایشان ارائه می شود. جزئیات خاص کالاهای وارداتی در سند مانیفست عمومی واردات درج شده است که بر اساس آن تخلیه بار صورت می گیرد.
- ترخیص کالا از گمرک: پس از عبور از مرزها، کلیه کالاهای وارداتی باید از گمرک ترخیص شوند. تعدادی از تشریفات باید در فرآیند تا حدودی وقت گیر، از گمرک انجام شود.
واردات با شرکت SPD
واردات نیز که بخش مهمی از تجارت بین کشورهاست، سبب میشود که نیازهای کشور در زمینه های مختلف تامین شده و یا تقویت گردد. اقدام به فعالیتهای تجاری می تواند پر ریسک باشد که همکاری با شرکت های معتبر در این زمینه خطر و ریسک معاملات را کاهش می دهد. شرکت حمل و نقل بینالمللی شایا پارت دنا تهران (اسپیدی) می تواند شما را در این زمینه یاری رساند با کارشناسان این مجموعه در تماس باشید.